WAT IS OSTEOPATHIE?

    Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelingsmethode.

    • Niet alleen gewrichten en spieren, maar ook de inwendige organen en de schedel hebben een zekere mobiliteit of elasticiteit. Als we ook maar iets minder beweeglijk worden, kunnen klachten en allerlei symptomen ontstaan. Bewegingsverlies kan vele oorzaken hebben. Een zittende levensstijl en een gebrek aan beweging zijn de meest voor de hand liggende, maar ook een val, een kneuzing, slijtage, veroudering, stress, een moeilijke bevalling of een operatie kunnen onze normale mobiliteit verstoren.
    • Typisch voor de osteopathie is dat de patiënt steeds in zijn totaliteit wordt onderzocht en behandeld. Een klacht of een symptoom is slechts een signaal dat er ergens in het lichaam iets fout loopt. Door de anatomische, neurologische en fysiologische samenhang van de verschillende lichaamsdelen ligt de oorzaak van een probleem soms op een totaal andere plaats.
    • Als we een blessure hebben of ziek worden, is het ons immuunsysteem dat er voor zorgt dat we terug herstellen of genezen. De dokter of de osteopaat kan dit proces ondersteunen of stimuleren, maar het is de natuur zelf die geneest (“Medicus curat, natura sanat”). Als bepaalde weefsels in het lichaam en beweeglijkheid verliezen, vermindert de circulatie en wordt het natuurlijk genezingsproces hierdoor verstoord.

    Een osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid en de elasticiteit van de verschillende lichaamsweefsels en zoekt het verband met de klachten van de patiënt. Met zachte handgrepen herstelt hij de normale mobiliteit zodat het natuurlijk genezingsproces wordt gestimuleerd en de patiënt weer ongehinderd en pijnvrij kan functioneren. 

     

    BIJ WELKE KLACHTEN HELPT OSTEOPATHIE?

    Een osteopaat behandelt een grote verscheidenheid aan klachten en symptomen. Over het algemeen zijn het chronische problemen op basis van functionele stoornissen. Ook bepaalde acute klachten kunnen prima worden verholpen met osteopathie. Typische indicaties waarbij osteopathie zinvol is, zijn:

    • spier- en gewrichtspijn, artrose, artritis, tendinitis, sportletsels
    • rugpijn, nekpijn, whiplash, hernia
    • uitstralende pijn in armen of benen
    • hoofdpijn, migraine, duizeligheid, evenwichtsstoornissen
    • spijsverteringsstoornissen zoals krampen, zuuroprispingen, opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie, misselijkheid
    • vitaliteitsproblemen, slaapstoornissen, vermoeidheid, stress
    • klachten bij baby’s zoals abnormale schedelvorm, huilen, reflux, krampjes, verminderde weerstand, voorkeurshouding
    • kinderen met scoliose, groeipijnen, gebitsproblemen, leerstoornissen, concentratiestoornissen, motorische achterstand

    Al deze klachten en symptomen kunnen veroorzaakt worden door specifieke bewegingsbeperkingen in het lichaam die enkel manueel opspoorbaar zijn. De klassieke diagnostische testen (RX, scanner, bloedanalyse…) zijn vaak negatief en een doeltreffende of geschikte behandeling is er niet steeds voorhanden. Door deze problemen op een andere manier te benaderen kan osteopathie voor heel wat patiënten een oplossing bieden of de ernst van de symptomen verminderen.

     

    HOE VERLOOPT EEN CONSULTATIE?

    1. Vraaggesprek

    Een bezoek aan de osteopaat start met een uitgebreid vraaggesprek. Daarbij komt uiteraard de actuele klacht aan bod, maar evenzeer de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Een overzicht van andere klachten en doorgemaakte ziektes, medische onderzoeken, behandelingen en de algemene levensstijl zijn belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de onderliggende oorzaak van de klacht.

     

    1. Lichamelijk onderzoek

    Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt eerst de klachtenregio zelf onderzocht. Daarna worden alle lichaamsweefsels, die door een verminderde beweeglijkheid of een verhoogde spanning de klacht kunnen veroorzaken opgespoord.

    Op basis van de bekomen gegevens kan worden uitgemaakt of een patiënt in aanmerking komt voor een osteopathische behandeling. Indien dit niet het geval is, wordt de patiënt doorverwezen voor verder onderzoek (huisarts of specialist).

     

    1. Behandeling

    Osteopathie is een vorm van manuele geneeskunde. Dit betekent dat een osteopaat tijdens de behandeling enkel gebruik maakt van zijn handen, apparaten komen er niet aan te pas. Afhankelijk van het probleem en rekening houdend met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt, gebeurt dit met een grote verscheidenheid aan manuele technieken. Indien nodig wordt aanvullend advies verleend (ergonomie, oefentherapie, sport, voeding, stressmanagement…) of wordt de patiënt doorverwezen voor bijkomende therapie

    Een osteopathische behandeling heeft drie grote doelen in de regio van de klacht:

    • het wegnemen van de mechanische spanning
    • het verbeteren van de doorbloeding
    • het normaliseren van de bezenuwing

    Om die doelstellingen te bereiken werkt een osteopaat niet enkel op de plaats van de klacht of het symptoom, maar vooral daar waar de oorzaak van het probleem zich bevindt. Typische voorbeelden zijn knieklachten op basis van een bekkenblokkade, hoofdpijn als gevolg van een verminderde mobiliteit van de nek of maagklachten door een verhoogde spanning van het middenrif.

     

    1. Duur van de behandeling

    Een doorsnee consultatie duurt een halfuur tot driekwartier. De osteopaat probeert met zijn behandeling de oorzaak van de klacht weg te nemen, waardoor het natuurlijk genezingsproces wordt gestimuleerd. Daarom is het noodzakelijk dat er voldoende tijd is tussen twee behandelingen. De periode tussen twee consultaties varieert van een week tot enkele maanden, zodat het lichaam de tijd krijgt om te reageren. 

    Als er na vijf behandelingen geen verbetering merkbaar is, wordt de therapie stopgezet. Het kan gebeuren dat iemand na één behandeling geholpen is of dat er slechts een paar afspraken nodig zijn. Bij chronische problemen is een onderhoudsprogramma soms de beste oplossing

    Ook zonder specifieke klachten is het zinvol om een osteopaat te raadplegen. Zo kunnen disfuncties in een vroeg stadium worden opgespoord en kunnen heel wat problemen worden vermeden. 

     

    OPMERKINGEN

    Osteopathie is een zelfstandige medische discipline gebaseerd op de klassieke medische basiswetenschappen zoals anatomie, biomechanica, fysiologie, embryologie, neurologie en pathologie. Een osteopaat tekent voor eerstelijnszorg, waardoor de patiënt geen doktersvoorschrift nodig heeft.

    Osteopathie is een aanvulling op de klassieke geneeskunde, maar geen alternatief.